beeldbank in het nieuws

Er zijn veel pareltjes te vinden
Bekijk de tekst van de publicatie hieronder

Er zijn veel pareltjes te vinden

Publicatie in het Papendrechts Nieuwsblad 2 augustus 2019

Door Eline Lohman (ELO Publicaties)

Joost Verweij uit Papendrecht is nu twee jaar bezig met zijn Beeldbank van de Alblasserwaard. De fotograaf trekt er met zijn camera op uit om de mooiste beelden vast te leggen. Waar hij begon met 800 foto’s, heeft hij nu een collectie van al meer dan 2.300 foto’s. De Alblasserwaard is een mooi gebied om te fotograferen, vindt Joost. Zo vindt hij het prachtig om in natuurgebied De Donk beelden te schieten en in de polders die daar omheen liggen. Joost blijft zijn collectie foto’s uitbreiden, want er is altijd wel iets moois te fotograferen.

Door Eline Lohman
PAPENDRECHT – Met talloze beelden van dorpsgezichten, buurtschappen, historische gebouwen, rijksmonumenten en andere gezichtsbepalende gebouwen wordt de regio in beeld gebracht. Ook beelden van polderlandschappen en natuurgebieden ontbreken niet. De Beeldbank van de Alblasserwaard is de afgelopen twee jaar uitgegroeid naar een flinke verzameling foto’s die een goed beeld geven van de Alblasserwaard, vertelt Joost. “Zo zijn al van veel plaatsen en dorpen de mooie plekjes gefotografeerd. Ook van het polderlandschap is al een ruime en gevarieerde collectie aanwezig. Er is echter nog genoeg om te fotograferen en ik ga nog steeds met plezier op stap.”

De groei in aantal foto’s loopt naar verwachting, zegt Joost. “De bekendheid van de beeldbank kan echter nog wel een impuls gebruiken. Ik heb me in de beginperiode vooral gericht op het opbouwen van een fotoarchief. Om nu meer aandacht te krijgen voor de beeldbank ben ik onlangs gestart met social media kanalen (facebook en instagram) onder de naam alblasserwaardfotograaf. Op deze kanalen verschijnt iedere dag een nieuwe foto uit de beeldbank van de Alblasserwaard. Een betere bekendheid is nodig om de kosten van de beeldbank te dekken. Een stukje sponsoring zou hierbij ook zeker helpen. Tijdens de start van de beeldbank telde deze zo’n 800 foto’s. Inmiddels is de collectie uitgegroeid naar meer dan 2.300 foto’s en dit aantal blijf toenemen. Zo worden er wekelijks nieuwe beelden toegevoegd.”

Joost kan diverse plekken in de Alblasserwaard noemen die hij mooi vindt en in beeld gebracht heeft. “Na twee jaar grasduinen door de Alblasserwaard blijf ik me steeds opnieuw verbazen van de pareltjes die in dit gebied te vinden zijn. De Alblasserwaard telt een flink aantal fiets- en wandelroutes die je langs mooie plekjes voeren. Een van mijn persoonlijke favorieten is het natuurgebied De Donk en de omliggende polders. Maar ook de dorpjes en kleine plaatsen zoals Nieuwpoort zijn erg leuk om te voet te verkennen. Daarnaast bieden de soms op het oog lege polderlandschappen leuke verrassingen als je er doorheen fietst, vooral in het voorjaar wanneer de natuur ontluikt.”

De collectie met beelden blijft de Papendrechter uitbouwen. “Ik werk nu meer gestructureerd dan in het begin. Dus wat meer voorbereiding zodat ik ter plaatse geen dingen mis. Ik zie de beeldbank als een meerjarenproject. Omdat de wisselingen in het landschap worden vastgelegd krijgt de beeldbank mede een documentair karakter. Enerzijds het behoud van de oude leefomgeving zoals bijvoorbeeld de dorpskernen en buurtschappen en anderzijds de veranderingen door nieuwbouw waarmee de randen van poldergebieden wijzigen. Naast de registrerende fotografie van de beeldbank wil ik me ook weer wat gaan richten op onderwerpen als architectuur, kustlandschappen en creatieve fotografie. De foto uitrusting zal de komende tijd dus niet in de kast verdwijnen.”

Wie benieuwd is naar de foto’s die Joost Verweij maakt, kan een kijkje nemen op de website van de Beeldbank van de Alblasserwaard: https://alblasserwaardfotograaf.nl.