blog alblasserwaard

blog alblasserwaard

In dit blog nemen we een kijkje in de Alblasserwaard van vroeger en nu. Naast artikelen die iets over de historie vertellen is er ook aandacht voor actuele onderwerpen. De aftrap is genomen met de introductiepagina Historie van de Alblasserwaard. Hou deze blogpagina dus in de gaten of meld je aan de facebookpagina zodat je automatisch op de hoogte wordt gehouden van nieuwe foto’s en artikelen.

historie alblasserwaard


introductie

De historie van de Alblasserwaard zal in verschillende onderwerpen worden beschreven. Gestart wordt een stukje over het ontstaan van de Alblasserwaard: Van zandvlakte naar veenweidegebied.


nog te verschijnen

 • Waterhuishouding
  – veenriviertjes
  – dijken
  – wielen
  – gemalen en sluizen
 • Steden en dorpen
 • Boerderijen
 • Vestingwerken
  – geschiedenis, stadspoorten
  – Gorinchem
  – Nieuwpoort
 • Bijzondere gebouwen
 • Religie

archeologie


Veeneiken uit de polder Alblasserwaard

Veeneiken en meer

De Alblasserwaard kent verschillende archeologische vondsten en landschapsvormen. Deze komen uit opgravingen of zijn aanwezig als dorpsgezichten, donken en galgenvelden. Lees meer…

toen en nu


Boerderijen in Papendrecht

Het is leuk om een vergelijking te maken tussen het nu en hoe het vroeger was. Materiaal van vroeger of tips hierover zijn dan ook welkom. De serie starten we met boerderijen en in Papendrecht.

nieuwbouw


Land van Matena

In het oosten van Papendrecht is sinds 2016 het nieuwe woongebied Land van Matena in ontwikkeling. De ontwikkeling van dit gebied wordt periodiek gefotografeerd. Bekijk hier de voortgang.