sliedrecht in beeld

Sliedrecht is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente  ligt aan de Beneden-Merwede, en is één van de zogenaamde Drechtsteden. Binnen de gemeentegrenzen liggen geen andere kernen, maar alleen het buurtschap Baanhoek. Sliedrecht staat bekend om de vele grote baggerbedrijven (onder andere Boskalis en IHC Merwede) die ervandaan komen.

Bezienswaardigheden zijn onder meer het Nationaal Baggermuseum, waar van alles te zien over de geschiedenis van de baggerindustrie in Sliedrecht. In het Sliedrechts Museum is te zien hoe Sliedrecht is ontstaan en hoe de inwoners er vroeger woonden en werkten. Het museum is gehuisvest in twee prachtige historische panden: het voormalig kantongerecht uit 1884 en het voormalig raadhuis uit 1853. Aan de Rivierdijk staat een watertoren uit 1886, deze wordt echter niet meer gebruik. Vlakbij staat de dijksynagoge, welke is opgetrokken uit ijsselsteentjes in de Hollandse stijl van een dijkhuis uit de 19de eeuw. Het winkelgebied ligt in de Kerkbuurt met daarachter de jachthaven van Sliedrecht.

Sliedrecht kent verschillende rijksmonumenten en oorlogsmonumenten waaronder Crossline monument op het Albrechtplein in Sliedrecht.

Bij het buurtschap Baanhoek gaat de spoorbrug de rivier de Beneden Merwede over. Naast het station aan de Baanhoek is er een station aan het stationsplein.

Plaatsing baggermolen ‘Bambino’ op rotonde

Op donderdag 6 april werd de baggermolen ‘Bambino’ officieel onthuld op de rotonde Sportlaan/Schapedrift, op de grens van Sliedrecht en Hardinxveld-Giessendam. De gemeente Sliedrecht, het Nationaal Baggermuseum en het bedrijf Van Oord zorgden gezamenlijk voor deze onthulling.

De onthulling van de Bambino vormt de start van het herkenbaarder maken van Sliedrecht, door het plaatsen van objecten langs belangrijke toegangswegen die passen bij de identiteit van Sliedrecht. Het college van B&W wil na de Bambino ook op andere markante plekken in Sliedrecht objecten plaatsen.

De Bambino is in de jaren ’60 gebruikt als baggermolen bij het uitbaggeren van het Tjeukemeer in Friesland. Het idee voor het plaatsen van de Bambino is afkomstig van het Nationaal Baggermuseum, toen de gemeente een prijsvraag uitschreef voor het ontwerpen van een herkenbaar beeld voor Sliedrecht. De Bambino is eigendom van het bedrijf Van Oord, die de baggermolen voor tien jaar beschikbaar stelt aan de gemeente Sliedrecht en voor het onderhoud zorgt.

Bronnen: Wikipedia, Gemeente Sliedrecht