alblasserdam

Alblasserdam is een dorp en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Alblasserdam ligt in het uiterste westen van de Alblasserwaard.  Het dorp is ontstaan in de middeleeuwen en is vernoemd naar de rivier de Alblas die door het dorp stroomt en via een afwateringssluis (uit 1365)  in verbinding staat met de rivier de Noord. Bij de sluis gelegen jachthaven worden jaarlijkse evenementen georganiseerd zoals het Havenfestival.

Alblasserdam en Kinderdijk hebben een rijke geschiedenis in de scheepsbouw en telt nog altijd enkele grote scheepswerven zoals Royal-IHC en Oceanco, bouwer van luxe jachten.

Het dorp telt drie molens waarvan twee in het een buurtschap Kortland (de Kortlandse molen en de Souburghse molen). De derde molen (Blokweerse Wip) ligt aan de Blokweersekade en wordt tot het complex met molens van Kinderdijk gerekend. Verder heeft Alblasserdam 23 rijksmonumenten (zoals de Grote Kerk aan het Cortgene, Huis te Kinderdijk en verschillende monumentale dijkwoningen) en 21 gemeentelijke monumenten. Het dorp telt veel kerkgenootschappen en 15 kerken.

Het aantal inwoners in 2023 bedraagt 20.356 (allecijfers.nl)

Foto’s van Alblasserdam zoals die momenteel op de Beeldbank Alblasserwaard staan. Deze galerij bevat de meest recente foto’s.

Alblasserdam
297 photos
meer

Bronnen: Wikipedia, openstreetmapplaatsengids.nl