vuilendam

Vuilendam is een buurtschap wat valt onder de gemeente Molenlanden in de Alblasserwaard (provincie Zuid-Holland). Net als andere buurtschappen bestaat Vuilendam uit een klein aantal woonhuizen/boerderijen.

Wat het buurtschap Vuilendam bijzonder maakt is, is dat het binnen drie plaatsen: Brandwijk, Ottoland en Molenaarsgraaf valt. De grenzen van het buurtschap worden aangegeven met plaatsnaamborden met daaronder een wit schildje met de naam Vuilendam. Door de bijzondere ligging telt dit buurtschap daarom maar liefst 9 plaatsnaamborden! Zie het kaartje hieronder.

Het buurtschap ligt rond de kruising van de wegen Damseweg, Graafdijk Oost en de Gijbelandsedijk en de A en B in Ottoland.  Op de kruising Graafdijk Oost / Damseweg staat een monument van beeldhouwer Marcus Ravenswaaij. Het is een herinnering aan de rioleringswerken die hier hebben plaatsgevonden. In de sokkel van monument staan drie schilden met gemeentewapens.

Onder het buurtschap vallen drie boerderijen welke op lijst met rijks- of gemeentelijke monumenten staan.  

Foto’s van het buurtschap Vuilendam zoals die momenteel op de Beeldbank Alblasserwaard staan. Deze galerij bevat de meest recente foto’s.

de rode streepjes geven de locaties van de plaatsnaamborden aan

Bronnen: kadaster, openstreetmap, plaatsengids.nl