baanhoek

Baanhoek is een buurtschap in de gemeente Sliedrecht, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het ligt in het zuidwesten van de gemeente. De buurtschap Baanhoek bestaat uit twee delen: Baanhoek-Oost en Baanhoek-West.

Baanhoek-West ligt aan de westkant van Sliedrecht en wordt begrensd door de spoordijk, de dijk langs de Merwede (Baanhoek), de rijksweg A15 en de gemeentegrens met Papendrecht. De buurtschap Baanhoek loopt als lintbebouwing langs de gelijknamig dijk.

Ten noorden van de dijk en ten westen van de spoordijk is de de afgelopen jaren is een nieuwbouwwijk (Vinex-wijk) en een klein bedrijventerein verrezen. Deze nieuwbouwwijk sluit aan tegen de nieuwbouw in de gemeente Papendrecht en vormen samen het Land van Matena. Eind 2023 is de nieuwbouw uitgebreid met de wijk ‘Het buurtschap’. Het aantal inwoners is met 1.245 personen gestegen van 840 in 2013 tot 2.085 in 2023 (allecijfers.nl).

Baanhoek-Oost ligt ten oosten van Baanhoek-West en telt 155 woningen. Het aantal inwoners in Baanhoek-Oost is ongeveer 355 in 2023.

De buurtschappen Baanhoek hebben geen plaatsnaambord maar gelijknamige straatnaambordjes aan de dijk langs de rivier de Beneden Merwede. Bij Baanhoek ligt een spoorbrug over de aangrenzende rivier Beneden-Merwede, de Baanhoekbrug. 

Foto’s (inclusief luchtfoto’s) van het buurtschap Baanhoek zoals die momenteel op de Beeldbank Alblasserwaard staan. Deze galerij bevatten de meest recente foto’s.

Sliedrecht-baanhoek-buurtschap
meer

Bronnen: kadaster, openstreetmap, plaatsengids.nl