hogewaard

Hogewaard is een buurtschap in de gemeente Vijfheerenlanden, in de provincie Utrecht. Het ligt in het noordwesten van de gemeente dicht bij de Lek tussen Ameide en Tienhoven aan de Lek.

Zoals veel buurtschappen bestaat ook Hogewaard uit een klein aantal woonhuizen/boerderijen. Het buurtschap heeft geen eigen plaatsnaambord, alleen het straatnaambord Hogewaard geeft aan dat je in het buurtschap bent.

De plaats Tienhoven telt zes rijksmonumenten en negen gemeentelijke monumenten. Hiervan liggen er 2 in het buurtschap Hogewaard. De boerderij aan de Hogewaard 4 dateert uit 1843 en is een rijksmonument. Het omvat een boerderij, schuur, wagenschuur en boomgaard. Een andere blikvanger is het herenhuis uit de 19e eeuw aan de Hogewaard 12. Dit pand draagt de naam Warnada en Jacobshoeve en stamt uit de 19e eeuw. Een stukje verderop op nummer 18 ligt de Amalia Hoeve, een statige hoeve met daarin een meubelmakerij en een groot- en detailhandel in verlichting en decoratie.

De ligging van het kleine buurtschap wordt begrensd door de wegen Hogewaard – Tiendweg – Meihoven en de Kerkweg. Aan de Meihoven liggen de velden van een tennisvereniging en een voetbalvereniging. Historische informatie over het buurtschap Hogewaard en de plaatsen Tienhoven en Ameide is te vinden op de website van de Historische vereniging Ameide en Tienhoven.

Klik hier voor een overzicht van alle foto’s van het buurtschap Hogewaard

Preview:

Bronnen: kadaster, openstreetmap, plaatsengids.nl