arkel

Arkel is een dorp in de provincie Zuid-Holland, deels gelegen in de Alblasserwaard en deels in Vijfheerenlanden. Het dorp met 3.420 inwoners (2023) ligt iets ten noorden van Gorinchem en is onderdeel van de gemeente Molenlanden. Arkel wordt omringd door water: enerzijds de Linge, aan de andere zijde het Merwedekanaal.

Het dorp heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 983, waardoor het in 1983 zijn 1000-jarig bestaan kon vieren. Elke vijf jaar wordt deze rijke geschiedenis gevierd met een feestweek in het dorp.

Arkel  was een zelfstandige gemeente tot 1985, ging in 1986 over naar de gemeente Giessenlanden en in 2019 naar de gemeente Molenlanden. Er is enige discussie geweest over de bestuurlijke indeling van Arkel. Hoewel sommige inwoners en de gemeente Gorinchem hebben gepleit voor een grenscorrectie om Arkel aan de gemeente Gorinchem toe te voegen, blijft Arkel een integraal onderdeel van de gemeente Molenlanden.

Het dorp telt ook enkele bezienswaardigheden. Een prominente daarvan is de Hervormde kerk, een prachtige koepelkerk die als rijksmonument is aangemerkt. Daarnaast biedt de jachthaven aan de Linge een idyllisch uitzicht en een perfecte plek voor watersportliefhebbers.

In totaal telt Arkel 9 rijksmonumenten en 14 gemeentelijke monumenten, zo zijn er verschillende historische boerderijen op het Kerkeind en de Klinkert. Deze boerderijen dateren uit de 18e en 19e eeuw en hebben elk hun unieke architecturale kenmerken. Het station in Arkel dateert uit 1883.

Aan de westelijke oever van het Merwedekanaal, ten noorden van Arkel, staat de Jan van Arkel, een achtkantige, houten stellingmolen, gedekt met riet. De molen dateert uit 1852.

Onder het dorp Arkel vallen ook de buurtschap Rietveld en een deel van de buurtschap Achterdijk. Rietveld is een schilderachtige buurtschap in de streek Vijfheerenlanden, ook binnen de gemeente Molenlanden.

Foto’s van Arkel zoals die momenteel op de Beeldbank Alblasserwaard staan. Deze galerij bevat de meest recente foto’s.