sliedrecht

Sliedrecht is een dorp en gemeente in de provincie Zuid-Holland, in de streek Alblasserwaard en de regio Drechtsteden. Het dorp kenmerkt zich door lintbebouwing die zich vanaf 1277 heeft gevormd langs de dijk aan rivier de Beneden-Merwede tussen Hardinxveld-Giessendam en Papendrecht. Verdere woningbouw ging later vanaf de dijk de polder in.

Het aantal inwoners bedraagt 26.184 in 10.891 huishoudens (eind 2023 allecijfers.nl) Het dorp telt vier wijken: Sliedrecht West, Sliedrecht Centrum, Sliedrecht Oost en Sliedrecht Noord. Sliedrecht heeft één buurtschap Baanhoek.

Sliedrecht is bekend om zijn geschiedenis in de scheepsbouw en de baggerindustrie. Het dorp telt 8 rijksmonumenten en 42 gemeentelijke monumenten. Bezienswaardigheden zijn onder meer het Sliedrechts Museum en het Kantongerecht (beide in het centrum aan de Kerkbuurt), Het baggermuseum, De Grote Kerk uit 1763, de Dijksynagoge, de Waterentoren, beide aan de Rivierdijk en het Station Sliedrecht.

Foto’s (inclusief luchtfoto’s) van Sliedrecht zoals die momenteel op de Beeldbank Alblasserwaard staan. Deze galerijen bevatten de meest recente foto’s.


Bronnen: Wikipedia, kadasteropenstreetmapplaatsengids.nl