peursum

Peursum is een buurtschap wat valt onder het dorp Giessenburg (gemeente Molenlanden). Gemeente Molenlanden ligt in de Alblasserwaard en behoort tot de provincie Zuid-Holland. De buurtschap strekt zich uit in lintbebouwing langs de noordkant van de Giessen.

Peursum was oorspronkelijk een zelfstandige gemeente, maar werd in 1957 samengevoegd met Giessen-Nieuwkerk en Giessen-Oudekerk tot de nieuwe gemeente Giessenburg. De buurtschap heeft geen eigen plaatsnaam of straatnaambord maar de naam leeft voort in de Peursumseweg, die door de buurt heen loopt, in de Peursumse Vliet (die de Peursumse polder van de Polder van Giessen-Bovenkerk scheidt, en in de naam van de hervormde gemeente Giessen-Oudekerk en Peursum.

De meeste adressen in de buurtschap liggen aan de Peursumseweg. Ook 8 adressen aan de Heideweg, de Vlietweg, de Schuitemakersweg en de Peursumsekade worden tot het buurtschap gerekend.

Volgens het kadaster telt het buurtschap (met bovengenoemde uitbreidingen) ongeveer 155 adressen. Het buurtschap telt een aantal fraaie boerderijen waaronder drie rijksmonumenten, aan de Peursumseweg nummer 95, 99 en 103-105.

Foto’s van het buurtschap Peursum zoals die momenteel op de Beeldbank Alblasserwaard staan. Deze galerij bevat de meest recente foto’s.

Peursum (Giessenburg)

Bronnen: Wikipedia, kadaster, openstreetmap, plaatsengids.nl