kortland

Kortland is een buurtschap in Alblasserdam. Alblasserdam is een plaats en gemeente in de Alblasserwaard in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

Buurtschappen bestaan vaak uit een klein aantal woonhuizen/boerderijen. Het buurtschap Kortland bestaat uit een polderweg gelegen tussen het buurtschap Kooiwijk (Oud-Alblas) en de Randweg in Alblasserdam. Het buurtschap Kortland bestaat uit 57 adressen. De huisnummers 2 t/m 41 liggen aan het westelijk deel van Kortland en liggen dicht bij elkaar. De oneven nummers grenzen aan het riviertje De Alblas.

De Kortlandse molen (nummer 36) valt ook onder het buurtschap. Samen met de woning op nummer 38 en het gebouwtje van de Alblasserdamse IJsclub ligt de molen aan de Kortlandsche Kade welke langs het watertje de Nederwaard loopt.

De huisnummers 40 t/m 59 liggen aan de oostkant van de Kortlandse brug richting Oud-Alblas. Hier liggen de woningen wat meer verspreid aan een smalle weg in de polder Kortland. Tot het buurtschap Kortland behoort ook het landgoed Souburgh. Op dit landgoed staat de Souburgsche molen uit 1890 welke wordt gerestaureerd (situatie juli 2019). Verder staat op dit landgoed een monumentale boerderij met appelschuur. Deze schuur staat bekend als het Appelhuisje. Op het landgoed zijn vier woningen in aanbouw (situatie juli 2019). Aan de Kortland staat nog de oude toegangspoort tot Hof Souburgh welke bestaat uit twee gemetselde zuilen en een hekwerk van ijzer.

De oostgrens van het buurtschap laat zich herkennen door een wandel- en fietspad wat de polder invoert en de twee straatnaambordjes op een paal. Het straatnaambordje van Kortland is nog origineel, die van Kooiwijk is een nieuwer exemplaar.

Foto’s van het buurtschap Kooiwijk zoals die momenteel op de Beeldbank Alblasserwaard staan. Deze galerij bevat de meest recente foto’s.

Bronnen: kadaster, openstreetmap, plaatsengids.nl