land van matena

In het oosten van Papendrecht is het nieuwe woongebied Land van Matena in ontwikkeling. Dit woongebied grenst aan de oostzijde aan de wijk Baanhoek West welke in de gemeente Sliedrecht ligt. Aan de noordzijde loopt rijksweg A15, aan zuidzijde met de perceelgrens van de woningen in het buurtschap Matena en aan de westzijde de Matenasche Scheidkade.

Medio 2016 is dit project gestart met het bouwrijp maken van de agrarische gronden. In november 2018 ging de eerste paal de grond in. De uitgifte van de bouwvelden en de kavels vindt in verschillende fasen plaats. Het project heeft een eigen website Wonen in Land van Matena.

Het bouwproject omvat de deelgebieden Entree, Dorp, Eilanden en Tiendzone. Elke van deze deelgebieden kent zijn eigen soort woningen, van 3-4 laagse rijwoningen in het deelgebied Dorp tot grote, luxe vrijstaande woningen in de deelgebieden Eilanden en Tiendzone. In het midden ligt het deelgebied dorp dat zich zal kenmerken door kleinschaligheid met een dorpse sfeer. Ten westen van het deelgebied Entree wordt de Markt van Matena gebouwd. Deze bestaat uit twee woontorens met daaronder winkels en voorzieningen. Tot het bestemmingsplan Land van Matena behoort een smalle strook voor een bedrijventerrein, gelegen tussen Rijskweg A15 en het woongebied.

Straatnamen in Land van Matena (per maart 2021): Johannes van der Madelaan, Boudewijn Onderwaterlaan, Arend van Gendtlaan, Wouter Oemlaan, Cornelis Hoyncklaan, Reynier van Hemertenlaan en Markt van Matena.

De ontwikkeling van dit gebied wordt periodiek gefotografeerd.

Actuele situatie bijgewerkt t/m 25 augustus 2021

Bekijk hier de foto’s van het Land van Matena op deze site vanaf het begin en bekijk hier de meest recente (lucht)foto’s van het Land van Matena op de beeldbankalblasserwaard

Situatie op 26 juli 2020

Situatie op 19 juli 2020

Situatie op 5 april 2020

Situatie op 28 december 2019

Situatie op 19 december 2019

Situatie op 22 september 2019

Situatie op 27 juli 2019

Situatie op 16 februari 2019

Situatie op 5 mei 2018

Situatie op 22 december 2016

Bedrijventerrein Land van Matena

De eerste gebruiker van het bedrijventerrein was Ronald Verkeersopleidingen (februari 2018) gevolgd door Ambulancedienst Zuid-Holland-Zuid (november 2018). Per juli 2019 is een Multibusiness Park in ontwikkeling met 114 multifunctionele bedrijfsunits. De units zijn te gebruiken door ondernemers die een werkruimte of opslagruimte willen onderbrengen of door particuliere eigenaren die hun huisraad, boot, caravan of 2e auto willen onderbrengen.